Adviesbevoegdheid verloren, wat nu?

Je dient voor 1 april 2019 je PE-examen te behalen om je adviesbevoegdheid in de financiële dienstverlening te behouden. Wanneer je dit niet doet dan verlies jij je adviesbevoegdheid. Om verschillende redenen kan je natuurlijk de deadline missen, maar wat moet je in dit geval eigenlijk doen?

 

Bijzonder examen

Voor mensen die hun adviesbevoegdheid hebben verloren is er wel een oplossing, de oplossing is echter niet ideaal. Speciaal voor deze mensen is er een bijzonder examen eind juni. LET OP: dit bijzondere examen is niet alleen duurder dan een normaal PE-examen, het is ook moeilijker. Mocht je ook voor dit examen zakken, dan is je volgende kans pas eind oktober. Gedurende april tot en met oktober mag je dus ook geen advies geven.

 

Nogmaals het Wft halen?

Wil je deze regeling omzeilen en je adviesbevoegdheid terug krijgen door nogmaals je Wft te behalen? Ook dit kan niet. Het is mogelijk om opnieuw het wft-examen af te leggen, echter zal dit alleen een certificaat opleveren waaraan geen adviesbevoegdheid is verbonden. Het maken van het bijzondere PE-examen is in dit geval dus echt je enige optie.

 

Voorbeeld

Is het nog niet duidelijk? Geen probleem, we zullen je een voorbeeld geven ter verduidelijking.

Stel: Dirk heeft voor april 2016 het Wft-vermogen behaald. Dirk komt er op 10 april 2019 achter dat hij zijn PE niet heeft behaald. Dit betekent dat Dirk niet adviesbevoegd is in vermogen, hij zal moeten wachten tot eind juni om zijn adviesbevoegdheid terug te verdienen. Dirk heeft echter deze adviesbevoegdheid nodig voor zijn baan, dus besluit Dirk om opnieuw het Wft-vermogen te behalen. Hij maakt het examen en slaagt hiervoor, een paar dagen later ontvangt hij hiervoor een certificaat. Echter is hij nog steeds niet adviesbevoegd in vermogen. Ondanks dat Dirk zijn Wft opnieuw heeft behaald, zal hij moeten wachten tot eind juni om een kans te krijgen zijn adviesbevoegdheid terug te verdienen.

 

Voorkom dat jij je adviesbevoegdheid verliest, maak gebruik van één van onze top-aanbiedingen!