Btw verhoging 2019, wat zijn de gevolgen voor jou?

Het zal je niet ontgaan zijn, per 1 januari 2019 is het lage Btw-tarief verhoogd van 6% naar 9%. Hier is vanuit de samenleving veel commentaar op gekomen, maar is dit wel terecht?

 

Wat wordt er duurder?

De grootste klap zal voornamelijk te voelen zijn in het boodschappen budget. Door de verhoging zal je meer betalen voor je brood, groente en fruit. Dit zijn toch dagelijkse boodschappen, dit betekent dat een gezin er gemiddeld op jaarbasis €170,- op achteruit gaat.

Een bosje bloemen meenemen voor je geliefde of een boek kopen zal voortaan wat duurder zijn. Ook zal je voor een bezoek aan de kapper wat meer moeten betalen. Maar deze aankopen doe je (normaal gesproken)  niet dagelijks. Pak ‘m beet zal je op jaarbasis rond de €200,- meer betalen voor dezelfde aankopen.

 

Gaat de consument erop achteruit?

Om niet de dupe te worden van de Btw-verhoging, moet je €16,68 per maand meer gaan verdienen. Je baas zal waarschijnlijk niet naar je toe komen om je meer geld te bieden. Hier zal je dus zelf achteraan moeten gaan.

Gelukkig  lijkt een salarisverhoging doorgaans haalbaar. Naar verwachting zal de arbeidsmarkt nog krapper worden, dit betekent dat de arbeider meer loon kan vragen. Het krapper worden van de arbeidsmarkt is inmiddels al een aantal jaar bezig. Toch is gebleken dat de lonen niet explosief zijn gestegen.

Conclusie: De Btw-stijging is voor de consument wel te voelen, maar zeker niet het einde van de wereld. Wil jij er niet op achteruit gaan, dan zal je toch echt zelf moeten aankloppen bij je baas.

 

Natuurlijk is de stijging van het Btw niet de enige kostenpost die invloed heeft op je koopkracht. Bijvoorbeeld de nieuwe zorgpremies hebben hier invloed op. Maar ook minder voor de hand liggende kosten, zoals de kosten van een Wft-examen.

 

Wil jij altijd op de hoogte blijven van het nieuws in je vakgebied? Word dan Consis-PA!