laptop, telefoon, notitieboek

IDD-richtlijn in werking getreden

Sinds 1 oktober 2018 is de nieuwe richtlijn van de IDD (insurance distribution directive) in werking getreden. Dit heeft invloed op de adviseurs van schadeverzekeringen. De richtlijnen zijn opgesteld met een meer gelijke markt als doel. Ook worden de consumenten zo beter beschermd. Hieronder zijn de belangrijkste richtlijnen opgesomd.

 

Vakbekwaamheid
Voor feitelijk leidinggevenden van personen met klantcontact gaan de volgende vakbekwaamheidseisen gelden:

– Feitelijk leidinggevenden moeten de branche kennis actueel houden;

– Er is geen sprake van een diplomaplicht voor deze feitelijk leidinggevenden (behalve wanneer zij zich ook rechtstreeks bezig houden met adviseren);

– De vereisten die gesteld worden in de modules Basis, Schadeverzekeringen Particulier en Schadeverzekeringen Zakelijk komen overeen met de eisen van de IDD.

 

Vrijstelling vergunningsplicht
De huidige vrijstellingsregeling vervalt. Daarvoor komt een nieuwe vrijstellingsregeling in de plaats, deze  is voor partijen die bemiddelen in verzekeringen in aanvulling op een zaak of een dienst. De voorwaarden hierin zijn:

– de verzekering dekt het risico van beschadiging van de zaak of het niet kunnen gebruiken daarvan;

– de pro rata berekende premie is op jaarbasis niet meer dan € 600;

– als de verzekering een aanvulling is op een dienst met een duur van drie maanden of korter dan is de premie per persoon niet meer dan € 200. 

 

Productontwikkeling
De bestaande normen voor productontwikkeling worden aangevuld. Een bemiddelaar is ontwikkelaar als hij een rol speelt bij de besluitvorming en ontwikkeling van de verzekering. Voor de ontwikkelaar gelden regels waaraan hij zich moet houden in het kader van productontwikkeling. Het gaat om:

Wil je verder lezen? Wordt dan Consis-PA en blijf altijd up-to-date over de ontwikkelingen en trends binnen jouw branche. Je bent al Consis-PA voor slechts €37,50!

Meld je hier aan voor Consis-Pa.   

 

Ben jij al Consis-PA? Klik dan op de bijstaande link om het volledige artikel te lezen. Volledig Artikel

 

Consis is een aanbieder van lesmateriaal in WFT-initieel en WFT-PE. Wij bieden makkelijker leesbaar en dus beter leerbaar lesmateriaal aan, voor een aantrekkelijke prijs. Ook is het mogelijk om via Consis je examen in te plannen. Bekijk onze site voor al ons aanbod!