Ontmoet Coby-Wilma

Ontmoet één van de beste auteurs in de Wft-wereld: Coby-Wilma van Essen. Coby-Wilma werkt nu al 7 jaar voor Consis en is hierin een belangrijke schakel. In de toekomst zullen wij nog nauwer met elkaar gaan samenwerken. De hoogste tijd dus om jullie voor te stellen aan de ambitieuze schrijfster, onderneemster en adviseur.

 

Kun je om te beginnen iets over jezelf vertellen?  

Ik ben 53 jaar oud en mijn hobby’s zijn golfen en het bespelen van orgels. Sinds mijn 18e ben ik actief aan het werk. Ik ben begonnen op een assurantiekantoor, daarna aan de slag gegaan als autoacceptant bij een verzekeraar en ook nog actief geweest in de buitendienst. In 1995 ben ik voor mezelf begonnen en in 1999 ben ik begonnen met het geven van cursussen. Mijn werk bestaat nu voor 70% uit het maken van lesmateriaal en het geven van cursussen. Voor de overige 30% geef ik klanten advies op het gebied van verzekeren.

 

Kun je wat vertellen over je eigen bedrijf “ JMS Advies”?

JMS Advies is onderverdeeld in verschillende facetten. Het adviseren binnen de financiële dienstverlening, trainingen geven en het ontwikkelen van  lesmateriaal. Verder geef ik support aan directeuren binnen het MKB.

 

Waarom heb je specifiek voor dit beroep gekozen en wat vind je er zo leuk aan?

Ik heb een tijdje in Amerika gewoond, toen ik terug kwam wilde ik twee compleet verschillende dingen doen. Ik twijfelde tussen een Scholarship of aan de slag gaan bij de politie. Uiteindelijk heb ik gekozen om bij de politie te gaan, maar dat heb ik toch niet doorgezet. Ik kwam bij een klein verzekeringskantoor in een klein dorp terecht. Dit is nooit mijn planning geweest maar het beviel me zo goed dat ik hierdoor in de verzekeringen terecht ben gekomen.

 

Hoe ben je in aanraking gekomen met Consis?

Heel wat jaren geleden ben ik benaderd door René van ‘t Riet, de toenmalig directeur van Consis. Hij vroeg aan mij of ik eens een keer naar het lesmateriaal van Consis zou willen kijken. Dat leek mij een leuke uitdaging en zodoende is mijn samenwerking met Consis ontstaan.

 

Hoelang ben je al in samenwerking met Consis?

In september werk ik al weer 7 jaar samen met Consis, wat me echt super goed bevalt. Ik ben wel echt een “mensenmens”. Als het contact niet lekker loopt of wanneer de samenwerking niet goed is stop ik er direct mee. Ik vind een prettige samenwerking heel belangrijk  en dat is bij Consis zeker het geval!

 

Wat trekt jou aan omtrent de “Jip en Janneke taal” waar Consis in schrijft?

Het is heel makkelijk om  te begrijpen. Er staat geen overbodige informatie in het lesmateriaal wat de belangrijke lesstof zou kunnen overkoepelen.

 

Hoe zou je Consis in één zin kunnen omschrijven?

Strak, overtuigend, geen onzin en geen overbodige informatie. Kortom, hele duidelijke taal.

 

Wat vind je van het feit dat de Wft-module Basis per 1 april 2019 niet meer noodzakelijk is?

Ik begrijp het niet helemaal, omdat in elke Wft-module wel onderwerpen uit de Basis module terug komen. Maar stel je hebt alleen maar de Wft-module Basis, zou dat betekenen dat je dat helemaal niet meer bij hoeft te houden. Dan raak je eigenlijk achter qua kennis. Iemand die Wft Basis heeft hoeft dus geen examens meer te doen om toch zijn vakbekwaamheid te behouden. Dit lijkt niet fair naar de andere modules waar wel die examenplicht geldt. Hij moet wel bijblijven in het vak (PA), waaraan minder zware kwalificaties zitten dan het behalen van het diploma.

 

Hoe zie jij de toekomst van de PE’s na dat de komende PE-periode van 2019 tot 2022 afgelopen is?

Dat mensen hun kennis up-to-date moeten houden vind ik een super goed systeem. Zo weet je dat de adviseurs altijd de meest actuele informatie en kennis hebben. Wel is het jammer dat de investering die de cursisten doen niet altijd goed uitkomt. De toets termen zijn soms heel open en breed. Door middel van de trainingen proberen we dit op te vangen en de cursisten er op voor te bereiden.

 

Hoe hoop je dat het er na 2025 uit gaat zien?

Hoe het nu met de PE’s geregeld is, zal vermoedelijk nog  minimaal tot 2025 het zelfde blijven. Daarna hoop ik dat er een systeem komt waarin je door middel van casussen en een verplicht lesprogramma opgeleid wordt.

 

We willen Coby-Wilma bedanken voor het interview en hopen nog vele succesvolle jaren samen te mogen werken.