stapel boeken

Studietips voor een succesvol examen

Maak het jezelf niet te moeilijk, gebruik deze handige studietips tijdens het leren. Zo bereid jij je optimaal voor, voor je examen.

De beste studietips

De beste studietips

 

Leer ’s ochtends

In de ochtend kunnen je hersenen meer informatie onthouden. Aan het einde van de dag zijn je hersenen vermoeid en onthouden ze minder informatie.

 

Fantaseer bij de lesstof

Door een beeld te creëren bij wat je leert, leer je een stuk sneller.

 

Maak ezelsbruggetjes

Maak bij moeilijke woorden ezelsbruggetjes. Het beste kan je deze ezelsbruggetjes weer projecteren in je hoofd. Zo weet je zeker dat je dit niet vergeet.

 

Lees hardop

Door hardop te lezen krijg komt de informatie op twee manieren binnen, je leest het en je hoort het. Hierdoor sla je de lesstof eerder op.

 

Bespreek de stof met andere mensen

Door de stof te bespreken ben je er actief mee bezig, ook is het een manier van herhaling. Hierdoor wordt de informatie opgeslagen in je werkgeheugen.

 

Kauw kauwgom

Misschien is dit wel één van de meest interessante studietips, je hoeft alleen maar op kauwgom te kauwen. Door op kauwgom te kauwen stroomt er meer bloed naar je hersenen, dit heeft te maken met het aansturen van je kaakspieren. Door het extra bloed in je hersenen is het makkelijker om dingen te onthouden.

 

Zorg voor een goede werkplek

Het is belangrijk om je omgeving af te stemmen op het opslaan van informatie. Zorg dus dat er voldoende zuurstof en licht is, maar zorg er ook voor dat de ruimte 20-25 graden is en het liefst uitzicht op natuur heeft.

 

Leer eens op een andere plek

Door een andere omgeving  blijven je hersenen actief. Bijvoorbeeld een rustig café is een uitstekende plek om te leren. Het geroezemoes van het café bevorderd zelfs je leervermogen. Misschien is dat de reden dat elke universiteit over een Starbucks beschikt.

handige studietips

Leer in een andere omgeving

 

Beweeg voordat je gaat leren

Je hoeft echt niet eerst uren in de sportschool te zitten. Maar door bijvoorbeeld 20 minuten te wandelen, maak je je hersenen actiever. Dit maakt het leren een stuk eenvoudiger.

 

Leer maximaal 30 minuten

Leer niet uren achter één stuk door. Je hersenen hebben na ongeveer 30 minuten tijd nodig om de informatie  te verwerken. Neem dan 10 minuutjes pauze, ga nog lekker een stukje lopen (zie vorige tip).

 

Lees hetzelfde stuk tekst niet twee keer

Natuurlijk is herhaling goed, maar het heeft geen nut om hetzelfde stuk tekst twee keer te lezen. De eerste keer haal je veel informatie uit de tekst, de tweede keer denk je alleen: dit ken ik al. Hierdoor slaan je hersenen de gelezen tekst niet op. Je kan dan beter je aantekeningen lezen, dit wordt weer gezien als nieuwe informatie.

 

Slaap voldoende

Slaap zowel voor als na het leren minimaal 7 uur. Het is belangrijk om “fris” te zijn als je begint aan het leren, dan is je spanningsboog groter. Het is ook erg belangrijk om na het leren voldoende te slapen, je hersenen gebruiken de slaap om de nieuw geleerde informatie te verwerken en op te slaan.

 

Drink veel water

Studie heeft aangetoond dat je informatie beter opslaat als je genoeg water hebt gedronken. Drink dus de hele dag door water.

 

Schrijven werkt beter dan typen

Schrijven kost meer tijd dan typen, hierdoor wordt de geschreven informatie sneller onthouden.

handige studietips

Ga schrijven in plaats van typen

 

Leg je mobiel ver weg

Dit is waarschijnlijk één van de meest voor de hand liggende studietips, maar wel een hele belangrijke. Zorg ervoor dat je niet de beschikking hebt om op je mobiel te kunnen. Door alleen het idee al om op je mobiel te gaan, raak je uit je concentratie. Leg je mobiel buiten handbereik en het liefst in een andere kamer. Zo kan je niet in de verleiding komen om op je mobiel te gaan.

 

Stop met multitasking

Natuurlijk moet je tijdens het leren niet multitasken, maar ook na het leren is dit geen goed idee. Door het multitasken heeft je brein minder energie over om de geleerde informatie op te slaan. Dus het is geen goed idee om ’s avonds op facebook te zitten tijdens het tv kijken.

 

Als laatste tip, oefen oefen oefen!

Maak oefenexamens, bekijk de resultaten en focus zo op je pijnpunten. Weet waar je niveau momenteel ligt en haal de spanning weg voor het examen. Zorg ervoor dat je je oefenexamen ruim voldoende (minimaal 70%) afrond voordat je begint aan het examen.

 

Moet jij nog je WFT-examen boeken? Doe dat dan hier.

 

Wil je nog meer studietips? Hieronder plaatsen we een aantal interessante links.

 

https://www.metronieuws.nl/nieuws/binnenland/2016/04/feiten-en-fabels-over-het-leed-dat-leren-heet

https://www.nu.nl/gezondheid/3365477/langer-concentreren-kauwgom-kauwen.html