Vragen over het Wft examen cijfer

Vaak krijgen wij de vragen ‘Hoe komt mijn cijfer van het Wft- examen tot stand?’ en ‘kan ik bezwaar maken tegen mijn examenuitslag’? Wil jij weten hoe dat zit? Lees dan snel verder.

 

Hoe komt je cijfer tot stand?

Elke vraag in het examen levert punten op. Bij vele van deze vragen is de beoordeling eenvoudig: Het antwoordt wat je gegeven hebt is goed of fout. Bij het foute antwoordt krijg je 0 punten, bij het goede antwoordt krijg je de maximale score die geldt voor de vraag.

Ook zijn er vragen waarbij je een deel van het maximale aantal punten kunt krijgen. Dit komt voor bij multiple select vragen, rangschrikvragen en meervoudige invulvragen. Het berekenen van de punten gaat met behulp van specifieke scoringsregels. Deze scoringsregels werken met een grote nauwkeurig tot 16 cijfers achter de komma.

De totale score van het examen wordt berekend door alle scores bij elkaar op te tellen met nog steeds 16 cijfers achter de komma. Het getal wat hier uitkomt wordt gedeeld door het maximale aantal punten. Daar komt een getal uit met wederom 16 cijfers achter de komma. De uitkomst van deze berekening wordt (onafgerond) vergeleken met de censuur van 0,68 (getal komt overeen met 68% goed voor een voldoende). Is het getal wat er uitkomt kleiner dan 0,68 dan ben je gezakt, is het getal groter dan 0.68 dan ben je geslaagd.

Hieronder kun je zien met welke formules je cijfer tot stand komt.

  • U bent gezakt, getal X is kleiner dan 0,68
    Cijfer = getal X * (5,5/68 * 100)
  • U bent geslaagd, getal X is gelijk of groter dan 0,68
    Cijfer = ((getal X – 0,68) * (4,5/32 * 100)) + 5,5

Als allerlaatste word je cijfer, dat via de formules is berekend, afgerond op een heel getal. Dit afgeronde cijfer is het cijfer wat je ziet in de uitslagmail.

 

Kan ik bezwaar maken tegen mijn examenuitslag?

Nee dit is op basis van Awb (Algemene wet bestuursrecht) uitgesloten. Daarnaast kan je ook geen klachten indienen over de normering. Er is ook geen mogelijkheid voor individuele of inhoudelijke discussie. Voor andere vragen over Wft- of PE- examens kunt u bij ons terecht of neemt u een kijkje op de site van CDFD.